Thursday, 28 August 2014

Exhibition Final Year Project (FYP).


Assalamualaikum.

okay. haku rasa banyak jugak haku dok citer pasal final year project haku dalam entry-entry sebelum nie kan? so, sekarang adalah pengakhirannya. mean kalau dah setel untuk exhibition nie, maka secara otomatiknya boleh berfikiran secara waras lagi tenang. bukan bermaksud sebelum setel fyp nie fikiran haku tak waras. jangan salah sangka pulak. cumanya... fikiran tu agak bercelaru dan berserabut sikit. tak boleh nak concentrated sepenuhnya. tumpuan akan lebih kepada fyp nie.

tanggal 14 Julai 2014 adalah tarikh exhibition final year project untuk course haku dan seangkatannya. tempat pembentangan dibahagikan kepada dua jenis, iaitu dalam dewan atau dalam kelas. sehari sebelum exhibition nie, kiteorang ada taklimat tentang exhibition nie. macam mana program berjalan, siapa present dalam kelas, atau dewan dan sewaktu dengannya lah.

dalam hati tu dup dap dup dap! sebab takot nama tersenarai dalam list student yang akan present dalam dewan. sungguh la dahku tak sukakannya. sebab ruang dewan lebih besar, lepas tu bilangan student yang terlibat ramai. mestilah siapa yang tengah present tu akan jadi tumpuan. semua pakat dok dengar-dengar and pandang-pandang. tak sukaa! ohh ye. nama haku tersenarai dalam list student yang akan present dalam dewan. *pasrah la aje lahh timahh. jangan parah sudah!

acara start pukul 9 pagi sampai pukul 4 petang. tapi pukul 8 semua student dah kena ade dekat kelas atau dewan. lepas daftar, masing-masing dah boleh hias meja, tampal poster or what so ever.


# this is mine! alhamdulillah. dapat dok barisan belakang. takdelah segan sangat masa nak present nanti kan? hikhiks. untuk exhibition nie haku cuma kena present dekat examiner atau sesapa je yang singgah dekat meja haku nie. maknanya kena terangkan la sikit project ape yang korang buat nie. make sure explain sampai orang tu paham. ya allah. simple giler meja dengan board haku. ye lah, yang semester punya exhibition haku tak datang tengok. so, tak tahu macam mana nak decorate. cuma tampal poster. pinjam shawl roomate haku buat alas meja lepas tu letak brochures. and it done!


# mekSya. time nie kami terpisah. sebab dia kena present dalam kelas, haku dalam dewan. masa nak daftar awal pagi tu, dia datang singgah tempat haku kejap. amek feel suasana dewan katanya. * sighhh. haha.


# hai Aina! :)


ya allah. masa berlalu begitu lambat sekali! kejap-kejap haku tengok jam. tengok orang sekeliling. tengok merata-rata. nak merayau, rasa macam tak sesuai. haku kena stay jugak dekat meja haku sampai examiner haku sampai. kalau tak, tolak markah la jawabnya. sebab, masa yang diberikan adalah dari pukul 9 pagi until 4 petang. so, examiner boleh datang anytime je. and if dia nak datang pukul 4 petang. haah, tunggu la korang sampai 4 petang ye. sebab dia salah satu penyumbang markah terbesar, nak tak nak kena tunggu. sementara menunggu, sempat lagi ye dok bergambar. tapi tak boleh jalan jauh laa. dekat-dekat sudaaa...... ^_^


# sebahagian budak kelas haku yang senasib dengan haku. peneman present dalam dewan al-Ghazali nie.


# Puan Sumayyah. hehe.




# siap letak patung celcom lagi tauu. hihi. 


and haku tengok bebudak yang satu geng dengan haku je, sama dia punya decorate. simple je. tampal poster, alas meja, and brochures. dah, itu sudah mencukupi. tapiiiii..... bile tengok course lain. mak aihhh. lawo engko. dah macam booth dah haku tengok. tampal sana sini, gantung itu ini. siap ade gift lagi. menarik! cantik! semualahh. jeles pulak iolls tengok. tapi nak buat macam mana. nak hias pon dah terlambat, barang semua takda. takpelah, janji project siap and boleh run. kihkihkih.


# asyik tangkap gambar orang je. haku pon nak jugak! vahhhh. haku siap pakai blazer lagi tau. 
okay, formal kan? hahaha.


dah puas tangkap gambar, dok lepak depan lappy. tengok citer runningman. sementara menunggu kan. konon-kononnya dapat hilangkan debaran di dada. tapi tak! memang tak enjoy langsung tengok runningman masa tuh. takde feel. Kwang soo buat lawak pon haku tak gelak. sebab mata nie asyik dok melilau-lilau je sana sini. mana nak tenangnya? selagi haku tak present dekat examiner haku, selagi tu la hati haku takkan tenang.

dalam pukul 11 pagi, my examiner spotted. haku rasa laaa. and bila dia menuju tepat ke arah haku. memang tak syak lagi, dialah examiner haku. first time jumpa nie. nebesnye. nebesnyaaa. buat muka tenang, sambil melemparkan senyuman paling manis. dengan harapan, examiner haku balas senyuman haku. alhamdulillah, langkah pertama menjadi. bila beliau dah senyum, haku pon rasa lega sikit. inshaa Allah mood examiner haku dalam keadaan baik-baik aje.



# sesi presentation pun bermula. report di check satu persatu. slide di buka satu persatu.


# sempat lagi engkooo. examiner dok kat depan mata pon still nak bergambar. muahaha. 
ini Annyss Aleeya laaa. pantang betul tengok kamera nih. hihi.


alhamdulillah. alhamdulillah. hanya itulah perkataan yang dapat haku ungkapkan masa tu. presentation pon makan masa hampir sejam lebih kalau tak silap haku. examiner haku cakap, project haku takda masalah. clear! yang masalahnya, bahagian report. cara penyampaian haku tak jelas. kena tambah figures supaya nampak lebih jelas and orang mudah faham tentang project kita. itu comment dari examiner haku. baik Dr. nanti saya akan perbetulkan yang mana salah. =D


# this is my examiner. Prof Madya Dr. Siti Zaleha. walaupun pertama kali jumpa, beliau agak peramah dan mesra. sporting pulak tu, haku siap ajak bergambar lagi. kehkehkeh. haku pon tak rasa nervous sangat masa present tadi. tak rasa macam awal-awal pagi tadi. bukan main lagi cuak. Terima kasih Dr. untuk segala comment tadi. inshaa Allah untuk masa akan datang, saya akan cuba buat yang terbaik.


# yang nie pulak Supervisor haku, Prof Madya Dr. Muthukkaruppan Annamalai. selama setahun beliau membantu haku dalam menyiapkan project haku nie. dari bahagian report, hinggalah project. setiap minggu wajib kena jumpa beliau. tengok progress yang telah haku buat. kalau beliau puas hati, baru boleh move on next step. walaupun terpaksa bersengkang mata, berpenat lelah selama satu tahun nie. sampaikan haku pernah menangis depan supervisor haku nie haa sebab rasa macam nak give up weh. * segan pulak haku rasa. haha. tapi semua tu berbaloi! berbaloi dengan apa yang haku lakukan selama nie. Jutaan terima kasih kepada Dr. sebab beri tunjuk ajar dan bantu haku selama nie. haku sangat menghargai.



dalam pukul 4.30 petang baru haku boleh kemas meja and balik bilik. sebab supervisor haku ada hal, so haku kena tunggu until pukul 4 baru beliau datang. sekadar nak tanya macam mana project and present haku tadi. sementara nak menunggu supervisor haku datang, sambung tengok citer runningman. haa, sekarang barulah lah boleh tengok dengan hati yang tenang sambil bergelak ketawa. miahaha. maka, dengan nie. berakhir sudah dugaan final year project haku selama setahun nie. ya Allah, terima kasih kerana Engkau mempermudahkan segala urusan hamba-Mu ini. aku bersyukur ya Allah.


sekian. thank sudi baca blog Annyss Aleeya!