Sunday, 17 May 2015

Japanese Village, Bukit Tinggi.


Assalamualaikum.

hai readers! sekarang aku cuba untuk dapatkan semangat berblogging macam dulu. ok. aku cuba. tak janji tauu. hehe. haa. sekarang nie aku nak update pasal trip yang aku pernah pergi dengan member aku dulu. aku rasa cerita nie dah lama weyh. berapa lama tu. aku rasa bertahun la jugak. sedih gila bila nak ingat balik, lepas tu nak story dekat sini. rasa macam "weyhh. cerita tu dah lama weyh. dah basi. dah lapuk." aarrrr. what should i do?

takpelah. nie blog aku kan? cepat ke, lambat ke. aku tak kira. aku nak jugak update dekat sini. haha. ok. nie kisah masa aku dekat UiTM Shah Alam dulu. masa awal-awal dekat sana. sebenarnya aku dah pernah update pasal trip nie dulu. tapi not fully update. boleh klik [SINI] untuk baca ok. tapi itu tahun 2013 punya. nampak tak betapa lama giler aku punya entry tergantung? cerita tak habis. gantung tak bertali. uolls yang baca pun mesti tertanya-tanya. ternanti-nantikan. ok. perasaan aku mungkin. padahal orang tak kisah pun. agagaga.

kami pergi berempat. masa tu aku hanya kenal Sarah. sebab dia roomate aku. 2 orang yang lain, aku tak kenal. sebab tu budak kelas dia. ok. dorang planning nak pergi jalan. so, si Sarah nie ajak aku join sekali since kereta pon kosongkan. memulanya aku tak nak pergi, sebab segan weyh. dah la pergi dengan kereta dorang. tapi disebabkan hujung minggu yang amat membosankan. nak tak nak, aku nak jugak pergi. bhahaha.

disinilah bermulanya perkenalan aku dengan Amalina dan Najwa. member Sarah yang join sekali tu. *kalau korang pernah baca entry-entry aku sebelum nie, memang aku selalu keluar dengan Najwa. well. friendship ever. okay. sambung balik cerita tadi...

kalau tak silap aku, kami pergi 20hb September 2013. haritu hari jumaat. kami semua takda kelas. memang mood bercuti habis la kan. 3 hari cuti. that's why aku bertekad nak jugak ikut mereka pergi sana. hihi. aku dengan Sarah stay kolej. then budak dua orang tu stay luar. rumah kakak and rumah sendiri. mahu tak seronok dapat dok rumah kan?


 # bawak beg galas satu, beg silang satu. kalau ikutkan aku, nak je bawak beg tarik tu je. macam-macam benda yang aku nak bawak sebenarnya. tapi aku sedar aku pergi dengan orang. lepas tu pergi balik hari pulak tu. wadehel aku nak bawak beg tarik bagai kan. hahaha.


# haritu memang kami bangun awal. sebab nak gerak awal pagi. kalau pagi dia semangat sikit. kalau ke tengah hari, cuaca panas pulak. memang mood kelaut laaa. nak jalan malas. nak gerak malas. takkan nak berpayung sepanjang masa kan?! ingat aku nie rajin sangat nak pegang payung. semua menda jadi malas. bhahaha.


# yeayy. dah sampai. dalam pukul 9.30 aku dah sampai Bukit Tinggi. sebenarnya, dekat sini ada 3 tempat menarik untuk dilawati. as for us, kami pergi Japanese Village dulu.


# yes. naik tangga tadi pon tak hilang lagi mengah. now, nak kena jalan jauh lagi. nasib la labu. aku ingat lepas naik tangga tadi, sampai la dekat Japanese Village tu. rupanya nak kena jalan lagi wehh. nak kata jauh sangat tu tak la. tapi boleh tahan la.


# huwaaa!!! aku rasa macam. like aku gigih gile kot panjat naik atas batu tu. and antara kami berempat, aku dengan Sarah je yang dok bergambar dekat situ. haha. nasib baik takda orang masa kami snap gambar dekat sini. *sori. kualiti gambar tak berapa nak menarik. since masa nie aku tangkap gambar pakai handphone je.



# terdapat banyak tempat yang korang boleh singgah dekat Japanese Village nie okay. itupun kalau uolls rajin. matlamat utama aku nak pergi Rumah Teh Jepun tu. wahaha. excited uollss.


 # 3 dimensi.


# masa tengah jalan nak pergi Rumah Teh tu. terserempak dengan sorang aunty nie. katanya staff dekat sini. baik hati sungguh. siap tanya kiteorang lagi nak tolong amikkan gambar ke tak. baik betul, thanks aunty!


# peace yo! haa. nampak tak rumah kat belakang tu? nampak tak? nampak tak? nanti kita pergi sana ok.


# ok. boleh nampak siapa yang terlebih excited kan? kikiki.


bila korang dah sampai sini. jangan lupa untuk mencuba baju kimono tu tauu. boleh sewa buat bergambar. kalau tak silap aku, kadar bayaran untuk pakaian kimono nie RM20 untuk 30 minit. boleh pakai buat bergambar di sekitar kawasan sini. untuk aku? alang-alang dah sampai sini, wajib mencuba tauu! nak pergi Jepun tak tahu bila. so, kita singgah la sini dulu. sedih. sobss! sobs!

tapi yang seronoknya kan. masa kami datang nie tak ramai orang lagi tauu. dua tiga orang je. and kami berempat yang mula-mula sampai dekat Rumah Teh Jepun nie haritu. lepas tu, memang seronok habis la. aunty tu dengan baik hatinya bagi kiteorang pakai kimono nie lama-lama. dekat sejam jugak aku rasa. haha. tu pon sebab dah ada orang datang sini. nie kalau tak datang lagi. aku rasa, aku tak bukak lagi baju kimono nie. bergambar sampai full memory. wahhhh! ^_^


# kat sini ada dua buah rumah. nie rumah first yang aku singgah. kat rumah first nie lah korang sewa baju kimono tu. dekat dalam rumah nie ada ruang-ruang tertentu yang boleh korang bergambar. gambar kat atas nie salah satu tempat/ruang yang boleh korang bergambar. nampak macam ruang bilik kan? tapi ruang dia kecik je uolls. muat-muat untuk sorang masuk dan bergambar. hihi.






# i love this picture so much ok. sebab tu aku siap hantar gambar nie dekat majalah Dara.com. nak baca? boleh klik [SINI].


 
# dah macam patung pulak aku rasa. nasib baik background cantik. hehe.


 # arigato gozaimas! ini rumah kedua.


 # sila buka kasut/selipar anda sebelum masuk ok.


 # ruang kat dalam rumah nie kecik je uolls. tapi kemas. mungkin takda perabot atau barang kot. semua ruang kosong. tapi setiap ruang tu muat-muat je. kecik molek. hihi.


# dah cukup masa, kami pulangkan balik baju kimono yang kami sewa tadi. lepas tu sempat bergambar dengan staff yang jaga tempat nie. aunty yang sebelah kiri aku tu lah yang tolong kami tangkapkan gambar tadi. dua-dua aunty dekat atas nie baik betul tau. thanks again aunty! sebab tolong amikkan gambar kami lepas tu siap bagi extra time sewa baju kimono tu. kikiki.


  # dah selesai tukar baju kimono ape semua. masa untuk memberi ikan makan. uolls boleh beli makanan ikan yang dijual dekat situ okay. kalau tak silap aku, RM1 untuk satu paket. memang seronok laaa. sebab ikan-ikan dekat sini besar-besar yo. suka pulak Mekniss tengok! geram aihh. haha.


# tabur jangan tak tabur. tapi jangan takabbur ok.


# lepas dah singgah Rumah Teh Jepun tu, kami singgah pulak tempat lain. salah satu tempat, souvenior shop. so, korang yang nak beli cenderahati tu boleh singgah sini ok. beli fridge magnet ke. keychain ke. semua ada dekat gerai sini ok.


# selain dari souvenior shop. korang jugak boleh singgah dekat Botanical Garden nie ye.


# disebabkan Mekniss malas nak berjalan kaki. so, hanya mampu tengok dari atas je. tak larat nak turun bawah dah. sebab dah penat berjalan. haha. apehal la dengan aku nie kan. muda-muda dah mudah rasa penat. buat malu je. wuuuuu. sedih. tskkk! tskkk!


# time to go. aku rasa macam lama giler kot aku dok lepak dekat Japanese Village nie. kalau ikutkan, kami taknak stay atau overnight sini. nak balik hari terus. tapi kalau tengokkan gaya kami nie. dah macam pelancong luar pulak. bhahaha.


# jom kita pergi tempat lain pulak. kena pandai bahagikan masa untuk satu-satu tempat. barulah tak terkejar-kejar masa. ye dok? teheee.


buat pengunjung pertama kali datang sini, macam aku nie. not bad la singgah Japanese Village nie. aku teringin nak pergi Jepun, tapi bajet tak cukup lagi. inshaallah satu hari nanti. aminnn. disebabkan tak dapat pergi Jepun buat masa terdekat nie, and nak feeling-feeling like pergi Jepun. boleh la datang ke Japanese Village nie. lepas tu jangan lupa mencuba pakaian kimono tu tauu! amek kaw. berjela-jela entry aku kali nie. wait for the next entry. ok, bye!


sekian. thank sudi baca blog Annyss Aleeya!

p/s: tiket masuk ke Japanese Village is free.