Sunday, 23 November 2014

Homemade : Mangga Asam Boi.


Assalamualaikum.

sibok je kan? orang lain buat, kita pon nak buat jugak. hihi. haku memang penggemar mangga. memang suka giler. makan pulak dengan colek mak bee. fuhhh. sedap! tapi baru-baru nie dah jadi viral kat facebook dah pasal mangga asam boi nie. haku pon. memang tak nak terlepas la uolls. nak jugak merasaaaa.

tengok semua orang dok post pasal mangga asam boi nie. buat iolls rasa nak menangis jek, sebab teringin nak merasa jugakkkk. ye lah, haku sini. mana ada kelengkapan macam kat rumah. peti ais pon takda. so, simpan je lah angan-angan tu nak merasa. hewww~

tapi. tapi. awal bulan 11 haritu berkesempatan balik rumah. horrayyy! now, homemade mangga asam boi in the making. teheee. resepinya mudah giler. main campak-campak je. *orang cakap, "alahh, celah gigi je." ohh. ok. hahaha.



# nie mangga yang haku guna. bukan 'pauh ringan' tu. hihi. beli yang besar gedabak terus. muehehe.


# haa. nie mangga yang dah siap dikupas. first haku ingat buah dia tak masak tau. sebab warna dia hijau and keras. sekali bila dah belah. kuning engkooo. nasib baik isi dia tak lembik macam buah yang dah masak tu. kalau takkk. habis la mangga asam boi iollsss. hahaha. and bila dah potong-potong macam nie nampak macam isi kentang pulak tu. dah macam nak buat fries. hihi.


# bahan-bahan sampingan. asam boi. cili potong. garam dan gula.


macam mana nak buat? haaa. letak mangga yang telah siap dipotong tadi dalam satu bekas. lepas tu campakkan kesemua bahan-bahan sampingan tadi tu ke dalam bekas mangga tadi tu. masukkan semua bahan tadi tu secukup rasa ok? lepas tu gaul sehingga sebati. siap! tunggu sejam dua. bagi bahan-bahan tadi sebati dengan buah mangga tu dulu and ready to serve. hehe. * sebenarnya nak makan terus pon boleh.


# tadaaa. bila dah siap macam nie la ghupe dia. yang nie haku punya!


# tetiba rasa macam tak sabar nak makan.


# haku potong dua biji buah mangga tadi. and dua bekas nie haku dapat. lepas nie boleh la makan sepuas-puas hati. sekejap je makan, dah habis satu bekas. muahaha.



sebenarnya haku teringin nak beli online before dapat buat sendiri kat rumah. tapi..... haku rasa macam tak yakin. sebab ada terbaca feedback orang yang beli tu, dia cakap barang tak sama macam sample. mean tengok gambar kemain nampak sedap. tapi bila dah sampai mangga tu dah jadi lembik. tak sedap nak makan dah. ye lah, dah campur garam apa semua. mesti buah mangga tu jadi kecut. nak beli cod area sini, tapi tak tahu kat mana. sebab tu tahan diri nak makan mangga asam boi nie. haha. last-last dapat jugak buat sendiri kat rumah. lagi jimat! lagi sedap! teheeee.


sekian. thank sudi baca blog Annyss Aleeya!

p/s: yang tak suka pedas, better letak sikit je cili tu. sebab haku dah terlebih letak. maka, bila nak makan kena sediakan sebotol besar air. bhaha.