Monday, 13 April 2015

Develop Android Apps.


Assalamualaikum.

hai uolls. agak-agak ada tak yang rindu Mekniss? huahuahua. apaaa! awak ingat awak retisss ke nak ghindu-ghindu. ehh! haha. ok. lately memang aku busy sikit. ingat praktikal nie dapatlah rileks sikit kan? tapi tanggapan aku terpesong jauhhh. jangan sangka air yang tenang tiada buaya. apa kaitan perumpamaan tu dengan situasi aku sekarang nie pulak kan. tetiba je Mekniss nie. aii aii.

ye. aku ingat bila praktikal. no more book. no more ulangkaji. no more programming. nak praktikal santai-santai je. boleh? ahahaha. tapi itu hanyalah angan-angan aku je. bile dah praktikal nie. suasana dia lain. memang lain. dia rasa macam you dah kerja ok. pukul 8 pagi masuk office, pukul 5.30 petang sampai rumah. lepas tu blablablaaa. tak tahu buat apa. then continued until habis praktikal.

sekarang dah sebulan jadi intern student kat sini. banyak pengalaman yang aku dapat. nak-nak dalam bidang IT nie. sebab bidang IT nie kan luas. memang kena sentiasa update dengan software atau system-systemm yang latest. kena tahu cara nak guna javascript, php, sql, html5 and so on lahhh.

aaarrrrr. kalau dulu satu subject kena buat satu system due date sebelum final exam. so, lecturer akan update progress system kita dari minggu ke minggu until due date. tapi sekarang tak sama wehhh. jenuh mak jemah duk pikir. macam mana la nak buat nie. agaga. in one month in I need to develop an android apps. untuk kegunaan jabatan. haha. walaupun aku dari bidang IT. tapi aku takdalah semahir mana untuk develop system. buat sambil-sambil belajar. bolehlah. lagipun aku more kepada standalone system atau web-based system. tak pernah lagi nie buat android apps. so, sekarang kena belajar.

alhamdulillah. so far, 90% process in progress. sementara menunggu siap. kena buat satu lagi system which is based on php and sql. aahhh. nie yang tak suka nie. tak suka. tak suka pon kena buat jugak cik adik oii. sebenarnya sejak aku praktikal nie. banyak benda baru yang aku belajar. kadang-kadang perkara yang aku tak belajar dekat u pon aku dapat belajar dekat sini. aku kena hargai pengalaman yang aku dapat sepanjang aku praktikal dekat sini. mana tahu dapat kerja programmer nanti? boleh aku apply dalam bidang kerja aku kan? teheee.


# tempek gambar sekeping. ekeke. Mekniss suka selfie like hantu selfie. haha.


oklah. iolls nak sambung buat kerja. sampai ketemu lagi ya! (aku pehal dah macam dok indon kayak omongnya. agagaga).



sekian. terima kasih sudi baca blog Annyss Aleeya!