Sunday, 16 November 2014

R&H Cafe Satay Maharani, Muar, Johor.


Assalamualaikum.

fuhh. fuhh. bersawang sudah blog haku nie. update seminggu sekali je. tu pon kalau hupdate. hewhew. sorry uolls. Mekniss busy mengalahkan menteri sekarang nie. haha. sekarang nak amek mood berblog balik. jom-jom layan cerita haku nie.

sekarang dok tempat baru. mood nak pergi jalan sana sini tu memang melampau sangat! ada masa terluang je. haku singgah situ, singgah sini. lepas beberapa ketika. rasa macam, "ehh, sebenarnya engko datang sini nak belajar ke. nak melancong nie?" uwaaaa. timbul pulak rasa bersalah. sebab asyik dok perhabis 'pitis' pergi jenjalan. muahahaha.

ekceli sejak dok sini, dah beberapa tempat dah haku singgah. dari kedai makan, pantai hinggalah tempat-tempat yang menarik. so, buat entry kali nie biar haku bagitau pasal 'lepak makan' okay? hoihh! kalau bab makan haku laju je. pantang di ajak, mesti on punyaaa. bhahaha.

haritu member haku ada text haku cakap nak pergi breakfast. what?! pukul 8 pagi dah nak gerak. omaigadd. selalunya waktu breakfast haku pukul 11 pagi, direct dengan lunch terus. haha. sebab haku memang dah terbiasa makan waktu tengahari. tapi sebab teringin nak makan satay, terus on. satay? ahh, makan satay pagi-pagi nie. panas-panas lagi. engkauuu ade?

kali nie haku nak breakfast dekat Muar, Johor. haaa. jauh sangat pergi breakfastnya. tapi kalau dari bandar Merlimau nie amek masa dalam 30 minit je nak sampai sana. and nie first time haku pergi bandar Muar. sebelum nie tak pernah sampai sana lagi. kedai yang haku nak singgah kali nie R&H Cafe Satay Maharani.

kami gerak dua buah kereta. janji pukul 8 pagi, pukul 8.30 baru haku siap. hahaha. sorry uolls. around pukul 9 pagi haku sampai sana. mak aihhh. jalan dekat bandar Muar, memang busy giler. cuak iolls nak drive tauu! mata asyik melilau je kiri kanan kiri kanan. haku nie dah la follow je kereta member haku tu. kalau terlepas siaplah engkauuu jijah. parking tepi, dok dediam dalam kereta. miahaha.


# my roomate. my classmate. my bestie. Meksya. sampai je sana, terus cari tempat. habis sampai ke belakang kami tawaf kedai sebab nak cari meja. last-last dok depan sekali. haha.



# buat mereka yang pertama kali datang sini, memang blurr seketika. tak tahu nak order menu apa. macam haku nie haaa. haku ingatkan dia bagi senarai menu ke hape kan. sekali, datang akak tu.. "kita ada mee rebus jawa, roti manja, lontong bla bla bla bla..." okay. i don't get it. selalunya haku memang amek masa yang agak lama untuk memikirkan menu apa yang nak makan. malas pulak nak tanya tigapat kali. nasib baik haku dah tanya member haku awal-awal makanan ape yang ada kat sana. so, takda dok menung lama-lama. haha. tapi korang boleh tengok senarai menu yang dok tergantung tu. dorang letak design macam tu. and boleh jugak tengok belakang baju pekerja dorang. kat situ pon dorang listkan senarai menu tu. unik kan!


# haa. macam nie haa. sorry brader. pinjam belakang baju kejap. nak amek gambauu senarai menu tu jekk. hikhikhikss. macam-macam ada ok. haa, pilih-pilih.


# whoahhh! satay. satay. *dua singgit. dua singgit. hehe. selalunya haku makan satay waktu malam. tapi kat sini, breakfast ok. panas-panas lagi tau. mengancam sungguh. and kat sini, korang tak perlu order satay nie. bila korang duduk je, dorang memang akan serve satay dekat meja korang. so, macam mana kira? banyak mana korang makan, banyak tu la yang korang kena bayar. so, bila dah siap makan tu. jangan buang pulak lidi tu. simpan. nanti akak tu datang kira total yang korang kena bayar hokkay? haku suka satay daging dekat sini. sebab rasa dia manis. kena dengan taste haku yang memang sukakan makanan yang manis-manis. teheee.


# mabeles! this is for me. kat sini dorang panggil roti manja. tapi kalau kat kelantan, dorang panggil roti titab.


# Lontong Champion.


# Mee Rebus Jawa. okay, haku cuba rasa sikit macam mana. rasa dia macam cencaluk tau. memang rasa udang dia. and nie first time haku try. boleh tahan laa. dah nama pun mee rebus jawa, so haruslahhh ada rasa ala-ala masakan jawa kan.


 # Bingka Ubi. kalau tak silap haku tak. correct me if i'm wrong.


 # Finaz and Mekwa. seronok la tu dapat bebanyak. hehe.


 # weollsss. Amalina, Sarah and Meknisss. jemput makan yay!


makan punya makan. sampai kembung perut iolls tauu. memang sedap giler satay kat sini. selalunya haku makan satay ayam jer. tapi kali nie banyak pulak makan satay daging nih. seronoknya kalau hari-hari dapat makan cenggini. heaven hidup i. vahhh. vahhh. kemain ye jijah.


# dah makan, jangan lupa bayar pulak. hihi. haku rasa nie owner kedai nie. sebab haku perasan akak nie selalu bergambar dengan artis yang singgah kat kedai nie. dah ramai tauu artis yang singgah sini. nanti kalau korang datang sini, bolehlah tengok-tengok gambar artis tu. akak nie ada tempek kat dinding dalam kedai nie. haa, salah satunya macam yang dalam gambar nie. kat atas tu, nampak tak artis Eman Manan. curlass ko jahhh.


# sebelum balik. bergambauu dulu. hihi. dorang semua dah balik dah. tinggal haku dengan Meksya je. haku nak bergambar dengan satay tu je pon. tapi brader tu siap suruh haku kibas satay tu lagi ok. tengok laa, siap hulur kipas tauu. nie rasa macam nak kipas lipas je nih. haha.


# haaa. iolls apa lagi. ibarat orang mengantok disorongkan bantal. muahaha. sporting giler brader-brader kat sini. haku pulak malu-malu kucing. bhaha.



 # last but not least. ada jugak gambar kami berdua. hehe. mintak tolong brader kat situ snap gambar kami. ok. yang nie memang haku tak perasan. haku ingatkan kami berdua je. sejak bila pulak jadi bertiga nieeeee. rasanya kami berdua je time tu. tapi bile sampai bilik tengok balik, macam mano boleh jadi bertiga nie. bila masa brader nie masok pon tak tahu uolls. memang kena dengan timing betul. haha.


dah. dah. cukup dah. member haku yang lain dah balik. tapi kami dua orang still lagi kat sini. konon-konon nak pergi jalan tempat lain la nie. tu yang suruh member haku gerak dulu. padahal first time datang sini. tapi beria-ria nak gerak sendiri. alaaa.. waze kan hado. muehehe.


sekian. thank sudi baca blog Annyss Aleeya!

p/s: lain kali nak datang lagi lahh.